Épületszolgáltatási technológia

A jövőre összpontosítva

Vajon mennyi elektronikus eszköz van a modern épületekben? Kiemelt felhasználási területek például az alacsony fogyasztású érzékelők, a vezeték nélküli kommunikációs rendszerek, az otthon-automatizálási és a modern világításvezérlő rendszerek. 

 

Teljes mértékben automatizált vízkő-mentesítő rendszer háztartási vízrendszerekhez

Az ásványi anyagokban gazdag víz a csempén, a szerelvényeken és az üvegfelületeken lerakódásokat hagy maga után. Ezt hivatott kivédeni a háztartási vízrendszerekhez kifejlesztett automatikus vízkő-mentesítő rendszer, amely meglágyítja a kemény vizet. Ennek érdekében a vizet a rendszer két, tápegységhez csatlakoztatott elektródán vezeti át. Ez elektromos mezőket, úgynevezett elektrolitikus impulzusokat hoz létre, amely megváltoztatja a kalcium kristályok szerkezetét, ezáltal pedig megelőzi a lerakódásokat. A Kontron Electronics által kifejlesztett elektromos vezérlőegység ilyen elektromos impulzusokat hoz létre. A modern Cortex A processzoron és a beágyazott Linux rendszeren alapuló érintőképernyő könnyű rendszerindítást, egyszerű paraméter-beállítást, funkcionális megjelenítést és távoli adatátvitelt tesz lehetővé. 

 

Vezérlőegység automata ajtókhoz

Az automata ajtók a modern világ nélkülözhetetlen kellékeivé váltak – például repülőtereken, kórházakban, bankokban, bevásárlóközpontokban stb.  Az automata ajtók hajtóegységei az ajtó motorját és az összes csatlakoztatott érzékelőt dinamikus módon, folyamatosan vezérlik. Mivel a személyi biztonságnak kétségkívül első helyen kell állnia, a Kontron Electronics által kifejlesztett vezérlőegységek a legfelsőbb szintű biztonsági előírásoknak is megfelelnek. A vonatkozó jogszabályoknak, valamint a TÜV tanúsítványhoz szükséges előírásoknak való megfelelőséget komplex vizsgálati eljárásaink révén biztosítjuk. Legyen szó akár csúsztatható üvegpanelről, tolóajtóról, forgóajtóról vagy automata forgóajtóról, minden egyes berendezés saját biztonsági rendszerrel van felszerelve, és teljesíti a vezérlőrendszerre vonatkozó speciális követelményeket.

 

Vezérlőegységek árnyékoló rendszerekhez

Az automatikus időzítővel, valamint az időjárás-adatok rögzítésére szolgáló érzékelőkkel felszerelt, intelligens árnyékoló rendszerek mára már a modern létesítményüzemeltetés alapkellékeivé váltak. Szeles és esős időjárás esetén a rendszerek a kármegelőzés érdekében automatikusan visszahúzódnak, napos és forró időjárás esetén pedig a rendszerek automatikusan leeresztődnek, megőrizve ezzel a kellemesen hűvös beltéri hőmérsékletet. Az árnyékoló rendszerek épület-automatizálási rendszer vagy kézi jeladó segítségével vezérelhetők. 

Egy ügyfelünkkel karöltve a Kontron Electronics az árnyékoló rendszerek elektromos vezérlésére kifejlesztett egy alkalmazást, amely 7”-os érintőképernyővel, i.MX6 processzorral és beágyazott Linux operációs rendszerrel rendelkezik. Az áramköri kártya speciális interfészekkel és csatlakozókkal van ellátva, a teljes szerkezet – az érintőképernyővel együtt – pedig szintén a Kontron Electronics által kifejlesztett házba van beépítve.  A ház egy fali szekrény belsejében kapott helyet; a kábelek a ház hátoldalán lévő kapcsolókimenetek segítségével könnyedén csatlakoztathatók. A teljes szerkezetet – amely az érintőképernyőből, a vezérlőegységből és a házból áll – süllyesztett fali szereléshez terveztük.

Vezérlőegységek szaniter szerelvényekhez

A szaniter szerelvények – pl. a vízcsapok – manapság gyakran infravörös érzékelőkkel vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik az érintésmentes és víztakarékosabb használatot. Olyan esetekben, ahol csak szezonális használat jellemző – pl. hotelekben – a csapok gyakran hosszabb ideig egyáltalán nincsenek használatban. A baktériumok felhalmozódásának megelőzése és a szagfogó funkciójának megőrzése érdekében viszont ezeket rendszeres időközönként le kell öblíteni.  

A Kontron Electronics az infravörös szaniter berendezések elektromos vezérlési és érzékelési rendszeréhez kifejlesztett egy mikroegységet. Ennek segítségével a csapok beprogramozhatók arra, hogy adott napokon adott időtartamon át öblítsenek. A vízellátó szelep szabályozásáért felelős mikro vezérlőegység a szelep megbízható vezérlését akkumulátoros tápellátás révén valósítja meg. A mikro vezérlőegység ezenfelül folyamatosan figyeli az akkumulátor töltöttségi állapotát, és csak akkor engedi kinyílni a szelepet, ha elegendő töltöttség maradt a szelep visszazárásához az öblítési művelet után. 

to top